Winterbarbecue
Vanaf 30 personen
Met MAMS on Wheels maar kan ook zeker zonder
Wij van MAMS Catering zouden het liefst elke dag barbecueën en zien dus ook geen reden om te stoppen als het rond het vriespunt is, en de sneeuw enkelhoog in de tuin ligt. Maar een winterbarbecue is duidelijk iets anders dan de barbecue die je doorgaans organiseert als de mussen dood van het dak vallen.
Je zult je wel degelijk goed moeten voorbereiden om er voor te zorgen dat de winterbarbecue niet in het water valt. Hieronder volgen een paar leuke ideeën en voor u een paar tips om te helpen bij je eerste bedrijfs- winterbarbecue.
Welke barbecue gebruiken wij
Niet elke barbecue is geschikt om ′s winters te gebruiken. De meeste goedkope zijn van dun materiaal en daardoor zal de temperatuur in de barbecue eerder beïnvloed worden door de buitentemperatuur. Wij gebruiken de MAMS big Bastard omdat die van wat dikker roestvrij staal en een grote gas bbq die we flink kunnen opstoken de wanden zorgen ervoor dat koude wind geen invloed heeft op de temperatuur in de barbecue.Een bbq van een goede kwaliteit met deksel of deuren zoals wij gebruiken is goed genoeg voor de Nederlandse winters. De warmte die zich onder het deksel of achter de deuren opbouwt is absoluut noodzakelijk om ook maar iets gaar te krijgen.


Waar moet de barbecue/Big smoking Bastard staan?
Als je een mogelijkheid hebt om de barbecue uit de wind te houden, doe dat dan. Als je voor een kerntemperatuur van 70° Celsius moet zorgen en het is buiten 30° dan hoef je nog maar 40° extra te zorgen. Als het buiten -10° is, en vaak is de gevoelstemperatuur nog lager, dan moet je al heel wat meer overbruggen. Normaliter zorgt de warmte die van een barbecue afkomt voor een isolatie van de temperatuur in de barbecue. Daar is geen sprake van als er een flinke koude wind op je Weber staat te blazen. Dat is de reden dat een winterbarbecue zo 2 tot 3 keer langer duurt dan een zomer barbecue.
Een gas barbecue kan met een stevige wind zelfs uitwaaien en dat kan best een spannend resultaat geven als het gas zich ophoopt onder het deksel waarna je hem weer probeert aan te steken met de vonkontsteking. Er ontstaat een flinke vuurbal die er voor zorgt dat je zonder wenkbrauwen aan het kerstdiner zit.
Dus het liefs plaatsen wij de barbecue uit de wind, en niet te dicht bij een houten schutting of tegen een muur met een plastic regenpijp. Je snapt wel waarom.
Sneeuw is over het algemeen niet zo′n probleem behalve als je barbecue achter in de tuin staat en je moet eerst een pad vrijmaken. Voor de rest hebben wij liever sneeuw dan regen. Zorg er wel voor dat de sneeuw rondom je barbecue weg is. Als de sneeuw smelt en later aanvriest heb je een prachtige ijsbaan rond je barbecue

Uiteraard zorgen we voor voldoende licht
Het wordt vroeger donker in de winter dus moet je ervoor zorgen dat je goed licht hebt bij je barbecue. Je kunt nooit zien of je hamburger gaar is bij het licht van een setje tuinfakkels. Een bouwlamp is een beetje overdreven dus nemen we wat leuke verlichting mee
We zorgen voor genoeg brandstof
Het duurt langer voor een barbecue om goed warm te worden als het kouder is buiten. Dat is ook de reden dat je eerder door de kooltjes heen bent. Dus zorgen we er voor dat we genoeg kooltjes en gas bij ons hebben
We stoken hem dan ook flink op
Als je je hand langer dan 2 seconden 10 cm boven de kooltjes kan houden dan is de barbecue niet heet genoeg. Dit geldt trouwens ook voor een zomerbarbecue
